En baby, der er 1 måned gammel, sover 1-3 timer mellem hvert måltid. Eventuelt lidt længere søvnperiode om natten, men ikke med alle. En gennemsnitlig baby, 1 måned gammel, sover 14 ¾ timer om dagen. Kolikbørn sover ofte mindre.
Det er ikke så meget, at du kan gøre de første 3 måneder for at påvirke din babys søvnperioder, det tager tid. Vær forberedt på nogle urolige nætter i de første par måneder. Husk, at spædbørn altid skal sove på ryggen for at forhindre pludselig spædbarns død.
Hvad du kan gøre for at påvirke din babys søvnmønster i de første tre måneder er begrænset. Det tager tid at ændre rytmen mellem søvn og vågenhed, som barnet har haft i 9 måneder i moders mave. Hav tålmodighed! Her finder du nogle råd om, hvad du kan gøre for at hjælpe din baby med at få en god nats søvn.
1. Sengen er vigtig
Spædbørn kan lide at føle sig tæt lukket, som det var i livmoderen. Oprullede badehåndklæder eller dyner omkring sengekanten hjælper. Nogle legetøj. Pas på ikke at overophede babyen! Hvis du vil lade barnet sove i din egen seng, er der en vis overvejelse, der skal tages.
2. God fremmer søvn en måned gammel baby
Opret rutiner. Udskiftning, skiftning af bleer og pyjamas kan være signaler om, at barnet lærer at fortolke: “Nu er det sengetid, jeg sover”.
3. Aftenbad kan berolige, en måned gammel baby
Nogle babyer bliver rolige og afslappede efter et aftenbad. Prøv dette, hvis søvn er vanskelig. Nogle babyer er mere begejstrede for badet – prøv det!
4. Dæmpbar belysning balancere søvnen på hvor meget skal en måned gammel baby sove
Husk at markere, at det er nat. Belysningen skal være slået fra. Du skal ikke underholde eller lege med barnet. Barnet vil til sidst lære, at det om natten er mest klogt at prøve at sove.
5. Altid på ryggen
Børn på en måned skal sove på ryggen. Det reducerer risikoen for spædbørns død. Når babyen er blevet så stærk, at den kan vende sig selv, skal den have lov til det. Det har ringe virkning at overvåge sengen om natten for at vende babyen.
6. Udskiftning af ble
Medmindre din baby har blee eksem eller rød numse, kan du med sikkerhed forlade det i den samme ble hele natten. Hvis babyen gor, skal den dog udskiftes. Babyen vil sandsynligvis gøre det klart for dig, at bleen skal skiftes.
7. Vent på situationen
Hvis barnet sover bekymret, græder lidt og grimaser i søvnen, prøv at vente lidt. Denne bekymring kan være en helt normal del af din babys søvn. Hvis du vekker babyen, afbryder du søvn. Måske begynder det at skrige endnu mere. Du føler dig sikker, når grænsen går, og det er nødvendigt at opdrage barnet og trøste, men at kende den nye person i de første par uger kan være nyttigt.
8. Komfort
Hvis babyen er vågen og græder, prøv at trøste så godt du kan i de første tre måneder. Prøv at forstå, hvad der er galt. Sulten? Kom med dit bryst eller flaske! Alene og ønsker kontakt? Bange? Den bedste ting er selvfølgelig, hvis du kan berolige babyen ved at klappe og tale beroligende. Ignorere ikke en grædende baby. At lade en nyfødt baby græde for søvn er ikke rigtigt! En baby, der skrig uden at blive trøstet, skriker mindre, men de mentale sår, den har modtaget, kan ikke repareres. I tilfælde af gentagen uvidenhed vil babyen ikke længere bede om opmærksomhed, blive ensom og trukket tilbage. Komfort babyen så godt du kan disse første måneder. De fleste forældre har god indsigt og ved, hvordan de kan trøste deres baby. Læs mere om dette under babygråt og 16 grunde til babygråt
9. Forvent mange urolige nætter imens din baby er en måned gammel
Vær forberedt på nogle urolige nætter i de første par måneder. Du bliver temmelig træt af dette, men husk, at det kun er midlertidigt. Regel nr. 1 skal nu være: Prioriter barnet! Tøjvask og husarbejde er langt nede på listen!
10. Sov på skift – få lettelse
Mor og far er nødt til at hjælpe hinanden og sove i skift. Dette er mindst muligt, hvis faren er hjemme et par uger efter fødslen. Skift om at tage babyen og lade den anden sove længere. Hvis en af forældrene arbejder, skal personen derhjemme med babyen benytte lejligheden til at sove den dag, hvor babyen sover. Træk telefonkappen ud og lås døren med god samvittighed. Enighed om en rimelig arbejdsdeling mellem dig.
Hvis du er alene med barnet, har du muligvis venner eller bedsteforældre, der kan hjælpe dig, så du får et par timers søvn.
HvadHvorhvordan administreres af Digital Webbureau og artiklerne skrives af forskellige personer med forskellige faglige viden. Dette giver en stort variation af tekster både i forhold til kvaliteten og områder som der skrives om. Vil du også synes på vores hjemmeside? Send os en mail: Kontakt@hvadhvorhvordan.dk
Gennem at besøge hvadhvorhvordan.dk så accepterer du vores cookie & privatlivspolitik samt persondatapolitik.
Seneste kommentarer