En Rigsret er en domstol, der dømmer sager, hvor ministre eller tidligere ministre er anklaget for ulovlig embedsførelse. Det foregår som en almindelig straffesag. Mange Dansker interesserer sig for hvad en rigsretssag er da det på tidspunktet sker meget i Dansk politik, specielt i relation til hvad der sker omkring politikeren Inger Støjbjerg.
Det danske folketing arbejder afhængigt af, at Folketinget får korrekte oplysninger fra alle de forskellige ministerierne. Det er meget alvorligt sag for en minister, om denne giver Folketinget falske eller vildledende oplysninger eller administrerer i strid med loven. Folketingets opgave er at fremsætte lovforslag, dvs. komme med forslag til nye love og lovændringer. Den lovgivende magt er Folketinget og regering, men det er kun Folketinget, der kan vedtage lovforslag.
Grundloven beskriver fordelingen af magten mellem Folketinget (lovgivende), regeringen (udøvende og lovgivende) og domstolene (dømmende), også kaldet magtens tredeling. Magten i samfundet er delt i 3 for at forhindre, at der sker magtmisbrug. Overholder en minister ikke sit ministeransvar, kan ministeren straffes. Det sker, ved at Folketinget rejser en rigsretssag mod ministeren.
Læs mere: Loven om ansvarlighed
Rigsretten består af op til 15 højesteretsdommere og et tilsvarende antal politisk valgte medlemmer, som Folketinget udpeger. De rigsretsmedlemmer, som Folketinget udpeger, må ikke samtidig være folketingsmedlemmer. De er med, for at den politiske sagkundskab også tæller med i sager mod ministre.
Vi håber nu at du fået svar på dine spørgsmål om; Hvad er en rigsretssag og hvad er en Rigsret, hvis du har yderligere spørgsmål så er du altid velkommen til at kontakte redaktionen!
Kilde: Folketinget
HvadHvorhvordan administreres af Digital Webbureau og artiklerne skrives af forskellige personer med forskellige faglige viden. Dette giver en stort variation af tekster både i forhold til kvaliteten og områder som der skrives om. Vil du også synes på vores hjemmeside? Send os en mail: Kontakt@hvadhvorhvordan.dk
Gennem at besøge hvadhvorhvordan.dk så accepterer du vores cookie & privatlivspolitik samt persondatapolitik.