I en stadigt mere digital verden, hvor folk har flyttet store dele af privatlivet ud på online platforme stiger behovet ligeledes for øget sikkerhed. De færreste skænker cyberkriminalitet en tanke, fordi den pågældende person måske aldrig har oplevet det før. Faktum er dog, at cyberkriminalitet stiger år for år, og et voksende antal mennesker rammes hver dag i større eller mindre grad. Et enkelt lille fænomen kaldet VPN kan i den forbindelse gøre en enorm forskel. Den kan skabe øget online sikkerhed, men har tillige andre fordele som brugerne kan nyde godt af.
Når du surfer fra en almindelig internetforbindelse og besøger din netbank eller tjekker skatteopgørelsen, blotter du potentielt din data for eventuelle hackere, som kan stjæle dine personlige oplysninger via hackerangreb. Alt hvad du googler og besøger er tilmed åbent for din pågældende internetudbyder. Benytter du imidlertid en VPN på din internetforbindelse skaber du i stedet en sikker forbindelse, hvor al din data til og fra din enhed er kodet og dermed ikke længere læsbart for tredjepart. Du slår med andre ord lås og slå på din forbindelse og gør signalet og indholdet utilgængeligt for andre. På den måde kan hackere og andre cyberkriminelle ikke stjæle og udnytte de personfølsomme oplysninger som du sender og modtager.
Udover krypteringen af dataen tildeler en VPN dig også en anden server at surfe på. På en almindelig internetforbindelse er din lokation altid tilgængelig for de hjemmesidesider, du besøger og dine tjeneste-udbydere, så du vil i den forbindelse altid afsløre hvilken lokation du befinder dig på. Det er sågar også muligt at spore din internet-forbundne enhed. Med en VPN surfer du fra en fremmed og sikker server, der gør det umuligt for tredjepart at opsnuse information om din placering og enhed.
Offentlige Wi-Fi hotspots uden adgangskode kan være en potentiel lækkerbisken for hackere. Disse forbindelser er offentligt tilgængelige for alle i nærheden og der er dermed fri adgang til også at snuse i de andre pågældende brugere på samme netværk. Brug af VPN og kryptering kan i den forbindelse være et solidt digitalt bolværk mod eventuelle ondsindede brugere af det åbne netværk på caféer, biblioteker, storcentre og lufthavne.
Mange lande har låst deres internetindhold for udefrakommende besøgende fra andre lande. Din IP-adresse afslører netop den lokation hvorfra du surfer og den pågældende udenlandske internetside kan på den måde derfor hurtigt afgøre om du skal blokeres. Men ikke med en VPN-forbindelse. Her har du muligheden for at vælge at surfe fra en server i det pågældende land, hvormed du dermed kan tilgå indholdet på den udenlandske hjemmeside, fordi din IP-adresse nu er en anden.
Online shopping er mere udbredt end nogensinde. Vi blotter uden større bekymring kreditkortoplysninger og bankdetaljer på snart sagt alle mulige former for nethandel. Detailbutikkerne er efterhånden afløst af netbutikker og i den forbindelse skaber vi et ekstra sårbart led i købe-processen. Valutaen er digital og købet eksekveres via online data, som sendes over nettet. Brug af VPN ved online handel sikrer i den forbindelse en øget tryghed, da alle dine oplysninger i forbindelse med købet er krypteret.
Identitetstyveri kan lyde som noget fra en dårlig spionfilm fra 80erne. Men digitaliseringen af samfundet har givet cyberkriminelle en større mulighed for ikke blot at snage i menneskers privatliv, men også at stjæle folks identitet. Det er ikke bare en ubehagelig oplevelse for de implicerede, det kan i sidste ende få store økonomiske omkostninger. Hvis den pågældende hacker skaber en ny identitet i dit navn og med dine stjålne oplysninger, kan den cyberkriminelle oprette konti, foretage køb og sågar operere online med din identitet. Men her vil VPN’ens kryptering igen komme eventuelle cyberkriminelle i forkøbet og lukke af for cybermæssige smutveje til dit privatliv.
De fleste der har bare en anelse kendskab til VPN forbinder det oftest med en løsning til laptops og stationære computere, men det er langt fra det eneste. En VPN kan også benyttes på tablets og smartphones og dermed beskytte samtlige af husstandens internetforbundne enheder.
HvadHvorhvordan administreres af Digital Webbureau og artiklerne skrives af forskellige personer med forskellige faglige viden. Dette giver en stort variation af tekster både i forhold til kvaliteten og områder som der skrives om. Vil du også synes på vores hjemmeside? Send os en mail: Kontakt@hvadhvorhvordan.dk
Gennem at besøge hvadhvorhvordan.dk så accepterer du vores cookie & privatlivspolitik samt persondatapolitik.