1980’erne var ikke blot MTV, skulderpuder, aviators og stort hår, det var også årtiet der markerede den elektroniske musiks gennembrud. New wave og synthpoppen dominerede de små og store radioer og de elektroniske instrumenter blev mere og mere udbredt. Selvom den kantede synthesizer skabte lyd og klang der ikke hidtil turdes drømme om, var det i høj grad det nye elektroniske trommesæt der definerede ‘lyden af 80erne’. Fra det rumlende kick til den skingre hihat – et elektrisk trommesæt kunne fange det hele og meget mere.
NEJ.. Ikke medmindre du ønsker det! Og det vil kæresten/forældrene/roommaten/naboerne elske dig for. Som så mange andre elektroniske instrumenter kan lyden sendes gennem forskellige kanaler (som dit headset) eller gennem højtalerne.
Det smukke ved den digitale lyd er at den går gennem et elektronisk lydmodul som sørger for at lyden kommer ud i den anden enden som du har indstillet den til. Så hvis du ønsker en retro synth wave lyd, en skarp hip-hop klang eller bare lyden af et akustisk Yamaha trommesæt så er der ikke sværere end at justere på parametrene, eller blot shuffle imellem trommesættets mange presets.
Ligesom et almindeligt trommesæt består det elektroniske trommesæt blot af et antal trommer (pads) og et stativ, men den elektroniske variant er bundet sammen af hjertet i sættet; lydmodulet. Som når der i menneskehjertet bliver sendt luft ind og blod ud, så bliver der i det elektriske trommesæt sendt lydsignaler fra slaget ned gennem padsne og ind i lydmodulet, som så på baggrund af dine parameterindstillinger sender lyden ud til den valgte lydudgang. Lydmodulet er klogt nok til at justerer lyden alt efter hvordan du rammer trommepadsne, og det er især nuancen af lydene der afgør kvaliteten af et lydmodul.
Selvom du ikke sidder med de gode gamle akustiske trommer kan spiloplevelsen på et elektronisk instrument sagtens gengive den traditionel spiloplevelse. Før i tiden var trommerne på det elektroniske trommesæt begrænset til gummi betræk. Ligeledes var trommerne notoriske for at have en underlig pladsfordeling af trommerne, som gav en spøjs spiloplevelse. Men nu til dags er der ofte, ligesom deres akustiske pendant, “skind” på trommerne og en mere naturlig pladsfordeling af trommerne der sørger for en behagelig oplevelse uanset hvor lange dine trommesoloer skal være.
De fleste entusiaster vil nok være enige om at de to største brands, Roland og Yamaha, er blevet så store fordi de ved hvad de laver. Begge brands har været med siden de spæde 80’ere, og er blevet på toppen af en årsag – bevidsthed for lydkvalitet og spiloplevelsen. Elektroniske trommesæt kan fås i mange forskellige størrelser, med forskellige antal pads og forskelligt antal justerbare parametre. Ud over kvaliteten på selve trommerne (herunder materialerne på padsne og funktionaliteten af interfacet) er den mest markante forskel kvaliteten af lydmodulet. Hvis det for dig ikke er nødvendigt med skind pads eller at kunne høre meget små detalje forskelle i lyden, så vil et godt all-round begynder trommesæt for eksempel være Yamaha DTX402K.
Kort sagt så betyder et bedre lydmodul mulighed for mere divers og bedre kvalitetslyd! Men, hvis du drømmer om lange og komplicerede trommesoloer på skind pads eller blot ønsker at blande genre så vil et trommesæt som Roland TD-17KVX højst sandsynligt være noget for dig!
Bryd stilheden uden at bryde de gode relationer og start dine tromme drømme med et elektrisk trommesæt!
HvadHvorhvordan administreres af Digital Webbureau og artiklerne skrives af forskellige personer med forskellige faglige viden. Dette giver en stort variation af tekster både i forhold til kvaliteten og områder som der skrives om. Vil du også synes på vores hjemmeside? Send os en mail: Kontakt@hvadhvorhvordan.dk
Gennem at besøge hvadhvorhvordan.dk så accepterer du vores cookie & privatlivspolitik samt persondatapolitik.