Endelig er hvalpen ankommet til familien, den lille vilde hvalp er nu flyttet fra sin mor, og din familie er blevet udvidet med en dejlig hundehvalp. Nu venter en spændende tid med hvalpetræning, og det er nu, i vil bygge grundlaget for et godt liv sammen med den nye medlem af familien. Måske gør i allarede alt andet hvad i kan for at få alt muligt at vide om jeres lille hundehvalp, måske støvsuger i allarede diverse info om hunde både på danske og andre skandinaviske hjemmesider om hunde. Og det er måske via en hjemmeside om hunde som i har hørt om hvalpetræning for første gang.
Hvalpen gennemgår flere udviklingstrin, præcis som små børn og det er vigtigt, at vi stimulerer og udvikler hvalpen med den helt rigtige mængde træning i den rette periode, så at hvalpen får de allerbedste betingelser i livet, så at den kan vokse op til en sikker og velstående hund. En hund, der fungerer i vores liv og i det samfund, som vi lever i.
Hvalpetræning er altså de tiltag og øvelser som gennemføres sammen med mennesker og hvalpen. Hvis du er uerfaren med hunde og det er din første hvalp. Så anbefæles det at tage kontakt til en proffesionel hundetrænere som også er ekspert i hvalpetræning.
Hvalpe (og hunde) har forskellige adfærder i forskellige periode. Den første periode for en hvalp er socialiseringsperioden, allerede her er det vigtig at komme i gang med hvalpetræning. Socialiseringsperioden starter, når hvalpen er omkring 3-4 uger og varer, indtil hvalpen er omkring 14 uger.
Det er i denne periode hvalpen har lysten til at møde alle former for dyr, andre hunde og mennesker. Hvalpen skal udsættes for de miljøer og aktiviteter, som vi ønsker, at den skal kunne håndtere som voksen hund. Denne periode er derfor ekstremt vigtig mht. til hvalpetræning. Hvad hvalpen ikke får lov til at prøve nu, bliver det helt klart sværere at træne den til i fremtiden. Hunde generelt har en risiko for at blive bange for nye ting, lyde, andre hunde, fremmede. osv.
Naturligvis kan vi ikke træne hvalpen og udøve hvalpetræning til at klare alle tænkelige kombinationer af situationer, men vi skal gøre så godt vi kan og stræbe efter, at hvalpen lærer det den har behov for.
Hvalpen skal lære sig at både være aktiv og passiv i nye miljøer. Derudover har hvalpen brug for meget hvile, for at lære at få ny energi og for at bearbejde alt det nye den lærer. Uden hvile er der en stor risiko for, at hvalpen udvikles og bliver en meget stresset hund som voksen. En grundlæggende idé kan være at besøge et nyt miljø hver anden dag.
Hvad der kan være godt at huske på, er at ikke lade hvalpen lege med alle de hunde, du møder, hver gang. Så er risikoen stor, at vi skaber en forventning, der får hvalpen til at tro, at alle andre hunde betyder leg, og det har svært ved at slappe af, når der er andre hunde i nærheden. Hvalpetræning handler også om balance.
Hvis du ikke kender andre der har hund, så kan det være praktisk at sørge for den nødvendige træning til hvalpe sammen med andre ligesindede. Jeanette indehaver af Hunde-Liv anordner både privat hvalpetræning og hvalpetræning i hold. Du kan tilmelde dig eller kontakte Jeanette på Hunde-Liv’s hjemmeside her.
HvadHvorhvordan administreres af Digital Webbureau og artiklerne skrives af forskellige personer med forskellige faglige viden. Dette giver en stort variation af tekster både i forhold til kvaliteten og områder som der skrives om. Vil du også synes på vores hjemmeside? Send os en mail: Kontakt@hvadhvorhvordan.dk
Gennem at besøge hvadhvorhvordan.dk så accepterer du vores cookie & privatlivspolitik samt persondatapolitik.